top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCoen De Vries

The future is always owned by the nextgen’s!

Nextgen’s zijn de jongeren van de volgende generaties - Gen Y / Millennials & Gen Z- waarvan we de wereld lenen. Of zoals Chief Seattle (1786-1866) het verwoordde; ‘We do not inherit the earth from our ancestors; we borrow it from our children’. En daar ben ik het helemaal mee eens!



Twee boeken die bijzondere aandacht besteden aan de toekomst en mij het afgelopen jaar enorm geïnspireerd hebben, zijn:


The Future We Choose; Surviving the Climate Crisis; C. Figueres & T. Rivett-Carnac

Christiana Figueres and Tom Rivett-Carnac - who led negotiations for the United Nations during the historic Paris Agreement of 2015 - have written a cautionary but optimistic book about the world’s changing climate and the fate of humanity. The authors outline two possible scenarios for our planet. In one, they describe what life on Earth will be like by 2050 if we fail to meet the Paris climate targets. In the other, they lay out what it will be like to live in a carbon neutral, regenerative world.


The Good Ancestor; How to Think Long Term in a Short Term World; R. Krznaric

In The Good Ancestor, leading public philosopher Roman Krznaric delves into history and the human mind to show that we can think long term. If we want to be good ancestors and be remembered well by the generations who follow us, now is the time to recover and enrich this imaginative skill. Volgens Roman Krznaric hebben we vergezichten nodig om de klimaatcrisis te lijf te kunnen. En onze jongeren zouden meteen een stem moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu, vindt hij. We mogen de toekomst niet van onze kinderen afpakken!


Ook MaatschapWij besteedde hier in een van hun blogs aandacht aan met de stelling: ‘moet de stem van jongeren zwaarder wegen als het op de toekomst van onze planeet aankomt’? een vergelijkbare stelling kwam van de week ook aan de orde in het Groene Verkiezingsdebat. Een debat waar jongeren de noodklok luidden over de toekomst van een leefbare wereld. ‘Het lijkt wel alsof onze ouders en grootouders zich heel veel zorgen maken om onze toekomst, behalve waar het gaat om het achterlaten van een leefbare wereld.’ Terugkijken van het debat kan op www.groendebat.nl.


Gelukkig zijn er een aantal zeer actieve jongeren platforms die nadenken en advies geven over hoe Nederland voor jongeren beter kan worden: #buildbackbetter. Zo heeft Jongeren Denktank-Y, voortgekomen uit Coalitie-Y, input verzameld van jongeren voor adviezen over onderwijs, inkomen, wonen, klimaat en participatie. De adviezen zijn voorgelegd aan kamer- en kabinetsleden.


Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) moeten alle jongeren het maximale uit zichzelf kunnen halen. De jongeren van nu staan aan de basis van de toekomst van Nederland. Zij hebben het over het algemeen goed doordat ze kunnen voortbouwen op de erfenis van de vorige generaties. Maar zij streven naar beter om een samenleving door te kunnen geven waar ook zij trots op kunnen zijn. Het SER Jongerenplatform heeft o.a. het advies “Hoge verwachtingen” gepubliceerd en levert een bijdrage aan de ‘volwassen’ Denktank Coronacrisis.


Bij een van de jongeren platforms, Enactus Netherlands, ben ik al jaren actief betrokken. Enactus is een samenwerkingsverband tussen studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven met als doel om studenten in staat te stellen zich te ontwikkelen tot ondernemende en verantwoorde leiders. Dit doen de studenten door op ondernemende wijze maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Elk jaar weer super vereerd dat ik een bijdrage mag leveren aan de leiderschapsontwikkeling van deze NextGen’s.


Gelukkig zijn er al veel jongeren -next generation leaders- actief en zeer betrokken bij het realiseren van een betere wereld. Maar het nog meer ‘empoweren’ van onze next generation leaders is een opdracht voor de ‘oudere’ generaties. We zullen ze nog meer moeten verrijken: met kennis, netwerk, ruimte geven en euro’s. En we dienen nog veel meer structurele jongereninspraak te realiseren in zowel de politiek als bij organisaties. Implementeer een standaard generatie toetsing!


Toekomstdenken? Het gaat ook om een mindset shift:

  • ‘Have the intention to see beyond the immediate horizon and to live with uncertainty about the outcome’; C. Figueres & T. Rivett-Carnac.

  • ‘Have a Global Citizen Mindset by thinking globally and embrace diversity’; Jacob Morgan / Boek The Future Leader.

  • Heb het lef om toe te geven dat we het niet weten. Creëer een houding van omarmen van het niet weten. Daarmee ontstaat ruimte voor een nieuwe discussie! Tessa Cramer, Lector Designing the Future - Fontys Academie

Belangrijke eigenschappen voor onze next generation leaders zijn o.a.:

  • Ontwikkel lange termijn denken; Roman Krznaric

  • ‘Act decisively to protect our planet’; António Guterres – United Nations

  • ‘Stubborn Optimism: build a can do it mentality’; C. Figueres & T. Rivett-Carnac)

  • ‘Empathy, honesty, courage, agility & accountability’; Global Shapers Community.

Tips!

  • We should change policies to restore capitalism and make it purposeful’; Triodos Investment Management, febr. 2020.

  • Ontdek en ontwikkel je purpose; deze geeft je richting op de reis door het leven en daarmee krijgt het leven betekenis. Een purpose creëert het podium waarop alle andere elementen een bijdrage leveren om tot groot persoonlijk leiderschap te komen. (Boek ‘Leiden van purpose’; Nick Graig)




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page